BRICK PASSIVE DESIGN UNIVERSITY

Author(s)

Architect: Yuki Miyamoto

Company / Organisation

Taisei Corporation

Location

Plot ST-01, Eco Park, Van Giang District, Hung Yen province, Vietnam

-This building, passive design technologies are built with Vietnamese typical materials, constructed by Japanese high-quality methods and tested through a computer simulation of the air-circulation. We suppose that the best combination of Vietnamese materials and Japanese high-quality methods utilizing daylight and wind to maximize energy-saving and forming a contrast between the modern façade and brick texture will create not only a comfortable place for students but also a dramatic interior space.
-In a recently developing area called Eco-park, just about half-an-hour driving from Hanoi, the Japanese nursing university creates a stimulating learning environment where Japanese and Vietnamese culture will be blended together. Therefore, our aim is that the project becomes a “Green Pilot project”. In order to achieve this goal, we focus on creating a building in harmony with the surrounding nature and beautiful green landscape as much as possible, not only to make a benefit to students’ well-being, but also to contribute to the surrounding undeveloped area.
-Canopies provide shade against the hot sun and heavy rainfall in Vietnam’s tropical climate. These canopies create a semi-outdoor terrace where students can get together and enjoy their time and social communication between class hours. This concept is similar to a typical Japanese semi-outdoor terrace called “ENGAWA”.
-The building features Vietnamese typical materials and traditional construction methods, our aim is not to reproduce the vernacular Vietnamese architecture, but to bring it into Japanese intelligent practice towards innovative sustainable architecture.
-Porous brick screens in front of the glass façade allow an appropriate amount of daylight while maintaining the beautiful view of the surrounding rich greenery.
-Small openings in the brick screen shatter sunlight which constantly changes throughout the day.
-Mechanical shafts concealing pipes and downspouts and used at the same time as a solar chimney, taking in air through small openings in the porous brick area and releasing exhaust air on the roof.

Using a 3D computer program to simulate ventilation, we are able to localize and optimize the openings to guarantee efficient airflow. Additionally, we focus on using local and environment-friendly materials to minimize the CO2 emission and greenhouse effect during the transportation of materials to the site. Specifically, we used honey-nest stones for the terrace and bricks for ventilation openings made in a village nearby. The craftsmanship in using materials can be seen in the brick texture which emphasizes light-and-shadow rhythm and the perforated patterns which form a contrast between the smooth and the rough walls.

en_US
vi en_US